Logistiek

De logistiek draait om het organiseren en beheren van goederenstromen. Dit omvat onder meer het vrachtvervoer, de opslag en distributie, supply chain management en douaneactiviteiten en andere waarde-toevoegende activiteiten aan de goederen.

Bij deze complexe dienstverlening kunnen op verschillende niveaus problemen ontstaan, zoals:

  • Schade aan de goederen zowel tijdens het vervoer als gedurende de opslag.
  • Vorderingen van de douane.
  • Geschillen over duurovereenkomsten.
  • Uitoefenen van zekerheidsrechten.
  • Faillissementen.

Een voorbeeld van een kwestie rondom zekerheidsrechten is het uitoefenen van het pandrecht of retentierecht door een opslaghouder in verband met een vordering uit het verleden van die opslaghouder op de vervoerder.
De vraag is dan of dat recht ook uitgeoefend mag worden jegens de rechthebbende op deze goederen als dat niet degene is waar de opslaghouder een vordering op heeft.

Ook kunnen ingewikkelde situaties ontstaan als een grote vervoerder failliet gaat, maar er nog goederen onderweg zijn in schepen of vrachtwagens van deze vervoerder.

Allemaal kwesties die vaak ingewikkeld liggen doordat er veel partijen bij betrokken zijn en waarbij haast geboden is, vooral als het om bederfelijke waar gaat.

Het team van Van Traa adviseert en vertegenwoordigt toonaangevende logistieke dienstverleners en hun verzekeraars maar ook ladingbelanghebbenden bij dit soort kwesties. 

Publicaties Logistiek

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en updates, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief!

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden