Inspecties in de 1.5m samenleving: download de handleiding

Juli 2020

De toezichthouders starten weer op
De ‘coronacrisis’ betreft een voor Nederland uitzonderlijke situatie die wij met zijn allen niet eerder hebben meegemaakt. Het raakt iedereen en elk bedrijf op zijn eigen manier. Ook voor de bedrijfsvoering van toezichthouders heeft de coronacrisis gevolgen. In een eerdere blog gaven we al een overzicht van maatregelen die verschillende QHSE-toezichthouders aan het begin van de ‘coronacrisis’ hebben genomen.

Inmiddels is duidelijk dat veel toezichthouders ook weer de fysieke inspecties herstarten. Dit levert in de praktijk ook veel vragen op. Want hoe voer je een inspectie in een 1.5m samenleving uit? Mag je een niezende toezichthouder weigeren?

We zien dat toezichthouders aandacht besteden aan inspecties in een 1.5m samenleving in nieuwsberichten, draai- en werkboeken. Een goede aanleiding om de inspecties in een 1.5m samenleving in een juridisch kader te plaatsen en te bespreken in een Handleiding: inspectie in een 1.5m samenleving. Wat mag de toezichthouder en wat moet, respectievelijk mag, je zelf? Wat kun je zelf doen om het je bedrijf, je collega’s én de toezichthouder wat makkelijker te maken?

Draaiboeken toezichthouders
Alle toezichthouders waar QHSE-professionals regelmatig mee te maken hebben, vermelden op hun website welke impact de corona-crisis heeft op hun bedrijfsvoering. Deze informatie wordt regelmatig geüpdatet en bijgewerkt. Zo vermeldt de Inspectie leefomgeving en transport (ILT) op haar website dat de ILT tijdens de coronamaatregelen doorwerkt, maar de werkzaamheden wel aanpast. ILT voert “behoedzaam en risicogericht inspecties op locatie uit”, waarbij ze “rekening houden met de coronamaatregelen”. ILT vermeldt dat de inspecteurs altijd zijn uitgerust met noodzakelijke beschermingsmiddelen. De Inspectie SZW vermeldt op de website niet welke maatregelen hun inspecteurs concreet nemen tijdens de inspecties, maar aangezien het juist deze Inspectie is die toezicht houdt op de naleving van de corona-maatregelen op de werkvloer, mogen we er wel vanuit gaan dat zij zelf het goede voorbeeld zullen geven. De ANVS vermeldt op haar website dat fysieke inspecties bij bedrijven, zoveel als mogelijk is vanuit veiligheidsoogpunt, nog steeds zullen worden beperkt. DCMR is innovatief aan de slag gegaan en experimenteert nu met de video-inspectie als alternatief toezichtsinstrument. De voedseltoezichthouders NVWA en SKAL zijn op hun beurt de eerste toezichthouders geweest die specifieke handleidingen hebben gepubliceerd over het bezoek van de toezichthouder in de 1.5m samenleving. SKAL is hierin heel concreet: “De inspecteurs van Skal zijn op de hoogte van alle maatregelen rondom het coronavirus en handelen in hun werkzaamheden naar de richtlijnen die de Rijksoverheid en RIVM voor het Coronavirus afgeven. Dat betekent concreet dat ze alle (hygiëne)maatregelen in acht nemen vooraf én tijdens en na een inspectiebezoek. Wanneer een inspecteur een risicogebied heeft bezocht én niet 100 procent klachtenvrij is, voert hij of zij geen inspectie uit.”

Maar veel andere inspecties houden het op een algemene frase dat “inspecties in lijn zijn met de maatregelen van het RIVM” – hoe ga je er als bedrijf dan mee om? Mag je een toezichthouder weigeren? Moet je meewerken?

Handleiding
Een goede aanleiding dus om de inspecties in een 1.5m samenleving in een juridisch kader te plaatsen. Daarom biedt Van Traa u deze handleiding aan.

Vragen die in deze handleiding worden beantwoord, zijn:

  • Wat mag de toezichthouder eigenlijk?
  • Wat moet ik doen, en wat hoef ik niet te doen?
  • Wat doe ik als ik het niet met de toezichthouder eens ben?
  • Hoe bereid ik mijn bedrijf voor op een inspectie, in het bijzonder in de 1.5m samenleving?

Daarnaast bevat deze handleiding praktische tips om de inspectie in de 1.5m samenleving vorm te geven.

De 3 belangrijkste tips voor elke inspectie

  • Werk mee met de inspectie, maar ken je rechten!
  • Een goede voorbereiding is het halve werk;
  • Zorg voor een instructie bij de receptie en een draaiboek.

Contact
Wilt u advies over, of bijstand tijdens, een inspectie? Of een instructieblad voor de receptie of een draaiboek op maat? Dan kunt u contact opnemen met: Silvia Gawronski (gawronski@vantraa.nl of 0031 6 2021 0566).

 

Download PDF

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en updates, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief!

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden