Averij-grosse; innovatiemechanisme voor een nieuwe economie

Juli 2019

Averij-grosse; belangrijk in praktijk en wetenschap
Averij-grosse, in het Engels General Average of afgekort “AG”/”GA”, is de maritieme verdeelsleutel voor bepaalde opzettelijke kosten en verliezen ter redding van schip en lading uit gevaar. Ondanks zijn indrukwekkende leeftijd is het concept nog altijd ‘alive and kicking’. In de maritieme praktijk hoor je vrijwel dagelijks dat er averij-grosse is verklaard. Naast de praktische toepassing is de verdeelsleutel momenteel ook thema van uitgebreid onderzoek naar risicomanagement. 

Risicospreiding ter facilitering van het handelsverkeer
Net als verzekering is averij-grosse in de kern een vorm van risicospreiding ter facilitering van het handelsverkeer. Anders dan bij verzekering is er vanuit dat perspectief naar averij-grosse weinig onderzoek gedaan. Het door de European Research Council gefinancierde project “Average - Transaction Costs and Risk Management during the First Globalization (Sixteenth-Eighteenth Centuries)” brengt daar verandering in.

Averij-grosse als mechanisme voor een nieuwe economie
De bedoeling van het project is aan de hand van de historische toepassing van averij-grosse te bekijken of er gekomen kan worden tot een nieuwe manier van risicoverdeling voor de toekomst. Niet zozeer voor de averij-grosse of de scheepvaart, maar voor het hele economisch systeem. Averij-grosse en de verschillende toepassingen daarvan worden bestudeerd als potentieel mechanisme voor een nieuwe economie. In de woorden van projectleider prof. Maria Fusaro: ‘We can learn a great deal from the long-term development of GA to analyse the best possible way to govern transactions and markets.’

Oftewel, averij-grosse als bron van innovatie voor de toekomst. Wie durft er nu nog te zeggen dat het concept achterhaald is?

Meer informatie over het project is te vinden op: http://humanities.exeter.ac.uk/history/research/centres/maritime/research/avetransrisk/

Tijdens het op 16 t/m 18 mei 2019 te Genua gehouden congres presenteerden de verschillende betrokken onderzoekers hun bevindingen tot nu toe. Jolien Kruit participeerde in de ‘round table discussion’ waarin practitioners spraken over de huidige praktijk en actuele aandachtspunten.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en updates, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief!

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden