YAR 2016 aangenomen

Mei 2016

Na bijna 4 jaar voorbereiding is op 6 mei jl. tijdens het 42e CMI congres in New York een nieuwe versie van de York-Antwerp Rules ("YAR") aangenomen. De YAR zijn standaardvoorwaarden die veelvuldig worden gebruikt in de verdeling van een averij-grosse, te weten de omslag van opzettelijk gemaakte kosten en toegebrachte verliezen tijdens een maritiem avontuur ter bescherming tegen gevaar over de belanghebbenden bij - kortweg - schip, vracht, bunkers en lading betrokken in het maritieme avontuur.

De YAR 2016, zoals de nieuwe versie door het leven zal gaan, zijn gebaseerd op de YAR 1994, die in de praktijk nog steeds het meest gebruikt worden. De YAR 1994 zijn uitgebreid met de niet controversiële punten uit de YAR 2004, zoals de opmaak en de verjaringstermijn, en verder aangevuld. Belangrijke wijzigingen ten opzichte van de YAR 1994 en 2004 betreffen onder meer de wijze van herverdeling van het hulploon in averij-grosse, de noodhavenkosten, de afschaffing van de commissie, de berekening van de rente en de vastlegging van in de praktijk toegepaste werkwijzen van dispacheurs. Nieuw is verder dat de CMI 'Guidelines on general average' heeft aangenomen. De guidelines bevatten een zeer basale uitleg van het averij-grosse concept voor diegenen die niet frequent met averij-grosse werken. De guidelines hebben geen officiële status en zijn met name niet bedoeld als commentaar op de nieuwe YAR.

Bijzonder aan de YAR 2016 is dat er tijdens de voorbereidende discussies over hun inhoud uitvoerig overleg heeft plaatsgevonden tussen de partijen die het grootste belang bij de Rules hebben, namelijk vertegenwoordigers van scheepseigenaren, maritieme verzekeraars en dispacheurs. Het uiteindelijke resultaat kan dan ook beschouwd worden als een uitonderhandeld compromis. In dat kader lijkt de verwachting gerechtvaardigd dat de YAR 2016, anders dan de YAR 2004 wel degelijk veelvuldig gebruikt zullen gaan worden in de praktijk en mogelijk zelfs de nieuwe standaard zullen worden voor de komende (tientallen) jaren.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en updates, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief!

©2023 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden