De naamgevers van Van Traa – Willem Anne en Hans van Traa

Juli 2023

Van Traa Advocaten is in december 1898 opgericht door Willem Anne van Traa (1874-1948) en dankt haar naam dus aan hem. De geschiedenis van Van Traa Advocaten N.V. begint dan ook in december 1898 als Willem Anne van Traa de eed als advocaat aflegt in Rotterdam:

“Ik zweer getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.”

Maar wie was Willem Anne van Traa? Willem Anne van Traa wordt op 15 maart 1874 aan de Haarlemmerweg 10 te Leiden geboren. Hij is de oudste zoon van notaris Willem van Traa (1840-1921) en Anna Hartong (1844-1899). Na Willem Anne volgen nog negen broers en zussen. Vader Willem wordt in de interne bronnen van Van Traa Advocaten omschreven als een familiemens:

“Zijn volle liefde heeft hij […] geconcentreerd op zijn kinderen, zijn aangehuwde en kleinkinderen. Zijn geluk vond hij uitsluitend in hen. Hij heeft, toen hij alleen was de kunst verstaan, de sterke man te blijven die hij steeds geweest was, en wij wisten elkander in zijn huis altijd terug te vinden. De mooiste dagen in zijn leven zijn die geweest waarop hij aan het hoofd van de tafel, al zijn kinderen vereenigd zag.”

Een jaar na de geboorte van Willem Anne van Traa verhuist het gezin naar Rotterdam, waar Willem Anne de rest van zijn leven blijft wonen. Ook de ouders van Willem Anne blijven Rotterdam een warm hart toedragen, wat vandaag de dag nog is terug te zien aan twee kunstwerken die in hun herinnering aan museum Boijmans Van Beuningen zijn geschonken.

Op 26 juni 1897 studeert Willem Anne van Traa af aan de Universiteit Leiden. Hij besluit de advocatuur in te gaan. Van Traa vestigt zijn ‘practijk’ na zijn beëdiging in 1898 aan de Wijnhaven nr. 87 in Rotterdam. Van Traa trouwt in 1903 te Mönchengladbach, Duitsland, met de Duitse Elsbeth Greeven (1881-1972). Zij krijgen twee zonen, Hans en Wim.

Niet alleen het gezin van Van Traa, ook zijn eenmanspraktijk aan de Wijnhaven breidt uit. Hij gaat een samenwerkingsverband aan met mr. C. Lourens en mr. P.A.L.A. Baron van Ittersum. De namen van mr. Lourens en mr. Van Ittersum zijn nog terug te vinden in een oude maritieme uitspraak uit 1948 over stilligschade van een aangevaren schip tijdens de oorlog (Rb. Rotterdam 19 maart 1948, NJ 1948/797). In deze periode werkt Van Traa ook als kantonrechter-plaatsvervanger in het arrondissement Rotterdam

Ook zijn zoon, Hans, treedt in de voetsporen van zijn vader. In 1932 wordt hij beëdigd als advocaat en treedt hij toe tot het kantoor van zijn vader.

Het kantoor van Van Traa is ruim veertig jaar aan de Wijnhaven gevestigd, als Rotterdam op 14 mei 1940 wordt gebombardeerd. Vijfentwintigduizend woningen en zesduizend winkels en kantoren worden verwoest, waaronder ook het pand aan de Wijnhaven. Als positief ingesteld mens en ondernemer in hart en nieren besluit Willem Anne van Traa meteen opnieuw te beginnen en zijn praktijk met twee compagnons opnieuw op te bouwen in het huidige pand (Minervahuis II) aan de Meent.

Van Traa legt niet lang daarna in 1942 zijn functie als kantonrechter-plaatsvervanger neer “in verband met het bereiken van de leeftijdsgrens” (68 jaar). Willem Anne van Traa overlijdt uiteindelijk op 18 september 1948 op 74-jarige leeftijd.

In de daaropvolgende jaren wordt de naam Van Traa definitief gevestigd. Hans van Traa, de zoon van Willem Anne, was zoals gezegd al in 1932 beëdigd als advocaat en daarna toegetreden tot het kantoor. Hij weet na de dood van zijn vader met het kantoor een reputatie op te bouwen in de transportpraktijk. Hans van Traa bouwt de praktijk uit met de advocaten mr. J.W van der Roest (beëdigd in 1949), mr. W. Fisher (beëdigd in 1955), mr. L.J. Rietberg (beëdigd in 1959), mr. C.A. Brouwer (beëdigd in 1967) en mr. J.H.J. Teunissen (beëdigd in 1972).

Hans van Traa overlijdt in 1982 op 74-jarige leeftijd aan de Kerkstraat in Amsterdam. Met zijn overlijden wordt het kantoor definitief naar hem vernoemd en is Van Traa Advocaten “geboren”.

Vanaf de jaren ‘90 legt Van Traa zich naast Handel, Transport en Logistiek ook toe op het rechtsgebied Verzekering & Aansprakelijkheid. Dit past in de bestaande jarenlange samenwerking met de makelaars en verzekeraars van de Rotterdamse Verzekeringsbeurs.

Bij Van Traa werken momenteel bijna 60 toegewijde professionals, waaronder meer dan 30 advocaten. Door focus en interesse voor hun cliënten, het leveren van juridische diensten op maat en het continu investeren in kennis en opleiding van de volgende generatie, staat Van Traa Advocaten N.V. op deze gebieden al jaren aan de top van de Nederlandse juridische markt.

In de nieuwsbrieven van 2023 besteden we extra aandacht aan de geschiedenis van Van Traa met ook bijdragen over het Minervahuis, en natuurlijk ook de cliënten en mensen die Van Traa maken tot het kantoor dat het nu is.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en updates, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief!

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden