De geschiedenis van het Minervahuis – Huis van Van Traa Advocaten sinds 1941

Van Traa Advocaten is in december 1898 opgericht door Willem Anne van Traa (1874-1948) en was oorspronkelijk aan de Wijnhaven in Rotterdam. Het kantoor van Van Traa Advocaten is ruim veertig jaar aan de Wijnhaven gevestigd – inmiddels is ook Hans van Traa (1908-1982) in de voetsporen van zijn vader getreden – als Rotterdam op 14 mei 1940 wordt gebombardeerd. Vijfentwintigduizend woningen en zesduizend winkels en kantoren worden verwoest, waaronder ook het pand van Van Traa Advocaten. Als positief ingesteld mens en ondernemer in hart en nieren besluit Willem Anne van Traa opnieuw te beginnen en zijn praktijk met twee compagnons op te bouwen in het huidige pand (Minervahuis II) aan de Meent te Rotterdam.

Vandaag de dag is Van Traa Advocaten gevestigd in zowel Minervahuis I, II en III. Deze panden maken onderdeel uit van een uniek architectonisch ensemble (Minervahuis I t/m IV) en kennen een bijzondere geschiedenis.

De Meent was in de jaren ’30 aangelegd naar het ontwerp van stadsarchitect Witteveen als verbinding tussen de Coolsingel en de Jonker Fransstraat. De plek waar later het Minervahuis verrees, was een leeg stuk dat eerst als een busstation en later als een markt voor tweedehands auto’s werd gebruikt. Op deze nieuwe toplocatie werd in 1937-1938 het Minervahuis I gebouwd naar een ontwerp van architect J.P.L. Hendriks.

Hoewel het grootste deel van het centrum het bombardement in 1940 niet overleefde, stond naast het Stadhuis, Postkantoor, Laurenskerk en Schielandhuis ook nog – hoewel ernstig beschadigd – het Minervahuis I overeind. Het pas gebouwde Minervahuis I was gebouwd met een modern betonskelet, terwijl al haar buurgebouwen nog met een staalconstructie waren gemaakt en zij daardoor de enorme brand na het bombardement niet overleefden. Het Minervahuis I krijgt de bijnaam “Lucky Building” en wordt nog in hetzelfde jaar gerestaureerd.

Op de oude fundering van het afgebrande gebouw naast het Minervahuis I is nog tijdens de Tweede Wereldoorlog een nieuwe buur gebouwd: het Minervahuis II. Het was de eerste bouwvergunning van de wederopbouw van Rotterdam. Het is het eerste en een van de weinige gebouwen van formaat dat onder de Duitse bezetter in Rotterdam wordt gebouwd gelet op de bouwstop van juli ‘42. De gevel, waar zijn zeven beelden van kunstenaar Johan van Berkel zijn opgenomen, zijn ter nagedachtenis aan verschillende Rotterdamse figuren en beroepen uit de weggebombardeerde oude stad. Van Traa en zijn compagnons betrekken met andere gelaedeerden van het bombardement dit nieuwe Minervahuis II.

Minervahuis III en IV zijn gebouwd in de jaren 1949/1950 en zijn juist weer een van de eerste gebouwen in de kenmerkende stijl van de Wederopbouwarchitectuur. De panden zijn gebouwd op de plek waar voorheen de Rosaliakerk stond. Minervahuis III is net als Minervahuis I en II van de hand van architect J.P.L. Hendriks. Minervahuis IV is van architect A.J.M. Buijs. Het is een uniek ensemble, niet alleen gelet op de bijzondere geschiedenis, maar ook vanuit architectonisch oogpunt; nergens zijn 3 aangrenzende gebouwen door dezelfde architect in verschillende perioden en bouwstijlen gebouwd.

Meer over de geschiedenis van (de omgeving van) het Minervahuis, kunt u lezen op minervahuis.nl. Daar treft u ook bijzondere foto’s aan van de Meent zowel vlak voor en na het bombardement, als van na de wederopbouw.

In de nieuwsbrieven van 2023 besteden we extra aandacht aan de geschiedenis van Van Traa met bijdragen over Willem Anne en Hans van Traa, en natuurlijk ook de cliënten en mensen die Van Traa maken tot het kantoor dat het nu is.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en updates, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief!

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden