Uitspraak in tweede hagelzaak

Vandaag heeft de Rechtbank Gelderland vonnis gewezen in een tweede hagelzaak die recent veel media-aandacht kreeg. Van Traa verdedigde het standpunt van Achmea/Interpolis. Het betreft de discussie over de vraag of boeren uit Noord-Brabant dekking onder hun verzekering kunnen claimen voor de schade die ontstaan is tijdens de zeer zware hagelbui op 23 juni 2016.

De rechtbank heeft de vordering van de boer afgewezen. Op Nu.nl is hierover te lezen:

"Varkensfokbedrijf Someren krijgt hagelschade niet vergoed

Gepubliceerd: 02-08-17 11:34

Een varkensfokbedrijf uit Someren heeft met de eigen stormverzekering geen recht op vergoeding van de schade die zware buien op 23 juni 2016 hebben aangericht.

Dat oordeelt de rechtbank Gelderland woensdag. De onderneming werd vorig jaar getroffen door een zware buien waarbij bijzonder grote hagelstenen zijn gevallen. De gebouwen van het bedrijf zijn daardoor flink beschadigd geraakt.

Het varkensfokbedrijf wilde op grond van een afgesloten stormverzekering een uitkering krijgen. Volgens de onderneming ging het om een zeer zware onweersbui, een zogenoemde supercel. Bij dergelijke zware onweersbuien kunnen extra grote hagelstenen ontstaan.

Dekking

Maar verzekeringsmaatschappij Interpolis heeft de schade niet vergoed, omdat de schade door hagel is ontstaan. En hagelschade valt niet onder de dekking van de stormverzekering.

"De rechtbank oordeelt dat de op 23 juni 2016 gevallen hagelstenen vallen onder het begrip hagel in de polisvoorwaarden, ook al gaat het om hagelstenen die groter dan gemiddeld zijn", aldus de rechtbank.

Zonnepanelen

Het bedrijf was wel verzekerd voor storm- en brandschade. Verder waren alleen de zonnepanelen van het bedrijf aanvullend verzekerd voor hagelschade. Daar heeft het bedrijf naar eigen zeggen bewust voor gekozen, omdat het glas van de panelen kwetsbaarder is dan de gebouwen.

De rechter benadrukt dat de onderneming er dus bewust voor heeft gekozen om de gebouwen wel voor brand- en stormschade te verzekeren, maar niet voor hagelschade.

Door: NU.nl"

De volledige uitspraak is gepubliceerd op http://www.rechtspraak.nl/. Klik hier voor het persbericht van de Rechtbank Gelderland en hier voor het volledige vonnis.

 

Newsletter


Would you like to be kept up to date on important developments and updates, please subscribe to our newsletter here!

©2024 Van Traa advocaten N.v. All rights reserved