Brexit: no way back

Oktober 2020

Het is inmiddels duidelijk, op 1 januari 2021 is de Brexit een feit. Deze wordt niet meer uitgesteld en met grote waarschijnlijkheid komen er geen vergaande vereenvoudigingen aan. Dat betekent aan beide kanten van ‘het Kanaal’ dat douaneformaliteiten moeten worden verricht, er impact is op de supply chain en afspraken met leveranciers en afnemers onder de loep moeten worden genomen.

Voor Customs Knowledge betekent de Brexit niet veel nieuws. In die zin dat wij al vele jaren met bedrijven vaststellen of de douaneformaliteiten op de juiste wijze plaatsvinden, bespreken hoe met optimaal gebruik van douaneregelingen niet te veel maar zeker ook niet te weinig invoerrechten worden betaald en borgen dat uw belangen tegenover derden goed zijn geregeld en vastgelegd in overeenkomsten. Maar er komen ook nieuwe elementen bij, want wat nog niet eerder bekend was, is hoe alles in het Verenigd Koninkrijk wordt geregeld.

Op onze website hebben we een groot aantal ‘tips’ opgenomen waarmee u kunt vaststellen wat u zelf kunt doen. Het aanvragen van een EORI-nummer is veelal niet voldoende, het gaat echt wel wat verder. Kijk eens hoe ver u komt met de 12 tips.

Aanvullend op die tips, willen we u graag verder helpen als dat nodig is. De Brexit betekent namelijk in veel gevallen meer dan een stappenplannetje doorlopen en vergt vaak ook het uitvoeren van werkzaamheden waarbij experts en juristen met veel ervaring het verschil kunnen maken. Zo zien we bijvoorbeeld dat in veel gevallen onjuiste en vooral onhandige leveringsvoorwaarden (Incoterms) worden gehanteerd en kunnen we bespreken welke leveringsvoorwaarde dan wel voor alle partijen acceptabel is. Er zijn nog veel meer werkzaamheden waarbij wij u kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Opzetten en onderhouden van een artikelstambestand waarin de juiste goederencodes (classificatie) zijn opgenomen
  • Vaststellen of de wijzigingen invloed hebben op het afgeven van bescheiden voor de preferentiële oorsprong of het claimen van een lager recht
  • Vaststellen van de gevolgen voor de supplychain, nu zendingen van en naar het Verenigd Koninkrijk een andere douanestatus krijgen
  • Aanvragen van vergunningen voor de diverse bijzondere regelingen (bijvoorbeeld douane-entrepot, tijdelijke invoer of actieve veredeling)
  • Vaststellen of u op het gebied van douanevervoer wel over alle faciliteiten beschikt
  • Beoordelen van civiele overeenkomsten, bijvoorbeeld voor de levering van goederen of diensten, zeker ingeval van langetermijncontracten
  • Meedenken over de gevolgen op het gebied van de BTW of accijnsaangiften

Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met brexit@customsknowledge.nl.

Onze specialismes

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen en updates, dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief!

©2024 Van Traa advocaten N.v. Alle rechten voorbehouden